Politiska häxbrygder och rötsvampar

Det är spänning i politiken nu. Inte för att politiken är spännande, men politikerna spänner riktigt bra.

Sandlåda, kallar kritikerna S:s och V:s avhopp från partiledardebatten i svt. Det må så vara, men politikerna är ju inte direkt ensamma i sandlådan. Där sitter väl större delen av svenska befolkningen, utrustade med våra ftalatuppmjukade plastspadar och känslostyrda verklighetsuppfattning. Det finns tillräckligt många som skulle ha uppfattat dem som ingående i samma oppositionsblock som SD för att alternativet att ställa upp inte heller hade varit riktigt bra.

Och då gäller det att sätta press på media. Att SVT vägrade att ändra på uppställningen visar kanske att frågan inte var riktigt så sandlådemässig som påståtts innan. Vidare sätter det här sandkriget fingret på frågan om vem som tjänar vem. Så länge SVT är ett public service-företag är det nämligen inte självklart att de skall ha makt att helt själva diktera sina villkor. Inte utan att lyssna på dem de skall tjäna, nämligen oss medborgare, genom våra folkvalda politiker.

Och Juholt... Inte kan han väl sitta kvar efter den här bidragsfuskaffären? Han har betalat tillbaka och bett om ursäkt, och javisst, i ett perfekt samhälle skulle det räcka. Men då skulle det gälla alla. Tänk ett värld där man kan knacka på hos polisen och säga: "Förlåt att jag rånade banken, här är pengarna, jag gjorde fel och jag ångrar mig" och polisen skulle svara: "Jamen, det är okej, du är förlåten" och alla trallar och springer ut och leker på de gröna ängarna, gulprickiga av maskrosor och prickfritt rena från miljögifter.

Men det funkar inte så. Sambons förehavanden och vad han själv har gjort för länge sen innan han tillträdde posten är irrelevant, men som sittande partiledare måste han sköta sig åtminstone lika bra som vad som krävs av medelsvensson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar