Make Love - Not Pollution

Utvecklingen har ingen riktning. Den bara går. Tiden har en riktning, men den kan i praktiken bara gå åt ett håll, det vi kallar framåt. När ryssarna stiftar lagar mot att tala om homosexualitet och amerikanerna vill krångla till abortlagarna är det inte en tillbakagång i tiden eller utvecklingen, det är bara en övergång till ett nytt, mer inskränkt och mindre fritt samhälle.

De senaste veckorna har det pratats om kapitalismen i DN. Klas Eklund pratar om en Ny Kapitalism som tar ansvar för miljön, arbetskraften och finansmarknaden. Det låter bra. Kapitalismen skall vi ha kvar, men den skall se litet annorlunda ut. Det går säkert definiera "kapitalism" så brett så att man genom detta garanterar att det alltid kommer att vara det bästa systemet, och dessutom blir det bättre hela tiden. Det kommer bara att bli nya versioner av kapitalismen, och hur de än ser ut så kommer de att kallas för kapitalism. Ungefär som när den forna Tyska Demokratiska Republiken bara definierade demokrati litet olika oss i väst. Eller när Johan Lönnroth definierar Marxism litet hur som helst.

Vissa beskrivningar om kapitalismen klingar litet väl mycket utopi. Moderaterna har numera bytt partiprogram, och det är en välgärning för dem, eftersom det värsta blafforna om hur vi är på väg mot mänsklighetens bästa tid, och om hur tiden kan börja gå bakåt, som stod i den gamla, är borta. Ibland får jag för mig att "kapitalism" är en liknande idémässig konstruktion som "socialism", ett sätt att bygga upp ett samhälle enligt en teoretisk modell, innan man kollar hur det funkar i praktiken. Vad är det annars man blandar i en "blandekonomi"? Ett verkligt samhällssystem kan väl inte vara blandat?

Kapitalismen har gjort det möjligt för oss, åtminstone i en del av världen, att leva i överflöd, bo stort och vackert, äta gott och roa oss och se världen. Men samtidigt som vi lever gott förstör vi miljön. Jag köpte Tim Jacksons "Välfärd utan tillväxt" på pocketshopen på Uppsala centralstation förra veckan. Nu skall jag läsa den. Tills dess har jag några recensioner om antikapitalistiska böcker att kommentera, och de går ut på att både miljöförstöring och finanskrascher kommer att döda kapitalismen. Men jag tror inte att kapitalismen är det enda samhällssystem som medför miljöförstöring. Det är välståndet, och inte kapitalismen, som är boven. Oavsett samhällssystem.

Så när det verkar fullt kompatiblet med dagens samhällssystem att inskränka folks rättigheter när det gäller abort och homosexualitet, kan vi inte istället försöka inskränka rätt saker? Låt folk ha sin sexualitet i fred, den förstör inte miljön. Inskränk istället rätten att konsumera andra saker över naturens tillgångar. Det låg en hel del i "Make Love - Not War" under kalla krigets bistraste dagar. Den är långt ifrån inaktuell, men den borde kompletteras med "Make Love - Not Pollution".

2 kommentarer:

  1. Hej hej! Hittade hit via blogglänken under Elise Claeson-artikeln i DN, och ville bara säga att det var en väldigt trevlig blogg du har (har kikat runt lite)!

    /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad kul att du gillar den! Välkommen att läsa och kommenter

      Radera