Hur man än vänder sig

I dag vänder det. Mörkare tider stundar fast sommaren knappt har börjat. Skolavslutningen har ägt rum efter den traditionella debatten om de skall hållas i kyrkan som de har gjorts i flera decennier, medan protesterna är ett rätt nytt fenomen med endast några tiotal år på nacken.

Det är svårt att vara mamma. Det börjar redan innan vi har fått barn, när vi skall välja var i den vida världen vi skall upprätta vårt familjeliv. Svenssonlivet består av tre ytterst viktiga huvudingredienser:
1) villa i förorten
2) kombibil och
3) högljudda protester och enträget raljerande mot 1) och 2).

Om man mot förmodan inte faller för landsbygdens lockande reklam, där kommunerna tävlar i desperation om den barnlängtande befolkningen så lär de flesta sitta där med förortsvillaångesten i halsgropen. Men var man än befinner sig så är gräset grönare där den mest miljöfarliga gräsklipparen finns.

När barnet väl är avlat gäller det att vända sig rätt. Både DN och svenskan informerar oss om att gravida skall sova på vänster sida. DN ger sig till och med på att hädva ett "starkt samband". Ett intressant resultat av den gamla goda, alltid lika roliga, viskleken.

The Daily post på Nya Zeeland har litet mer information, men påståendet är även här ett påstående. En antydan om försiktighet kan med god vilja tolkas in i rubriken: "Still birth less likely for pregnant women who sleep on left: Survey" genom att de förtydligar att deras artikel handlar om undersökningen och inte om något säkert resultat.

På Scoop health är de litet mer försiktiga när de smyger in ett "kan" i påståendet: "Mother’s Sleeping Position May Reduce Risk Of Stillbirth" Men i originalartikeln är det inget påstående utan en fråga: Should pregnant women sleep on their left?

Hur det än är, så är det här ju inget nytt sätt att skuldbelägga kvinnor som sovit fel, som vissa kommentatörer har velat ha de till. Forskning som leder till färre döda foster måste alltid välkomnas, sen får man väl själv som förälder ställa åtgärderna i proportion mot risken. Resultatet kan påverka stora populationer, men inte det enskilda fallet, statistiskt sett. Så fram för mer forskning och fram för mer förståelse för statistik!

Hur vi än vänder oss så är det i alla fall större chans att vi gör rätt än att vi gör fel. Hjärnan lär tydligen fungera så, att vi har en enorm förmåga att rationalisera beslut i efterhand, även om de inte var rationella från början. Tur det, så våra konstiga och felaktiga beslut inte behöver tynga oss livet igenom. Vi kan lugna oss med att det vi gjorde var det mest rätta då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar