6-8 skivor, och så fullkorn på det.

Brödinstitutet är tillbaka, lyder en rubrik i cerealias informationsskrift som ligger i fikarummet på jobbet. Alla kaffedrickande medelålders medarbetare skrattar och säger ironiskt "6-8 skivor bröd om dagen", och undrar litetgrann vad socialstyrelsen hade med saken att göra. Troligen har de blivit litet omtolkade, precis som "svenska och internationella rekommendationer" har i Brödinstitutets Ingemar Grööns artikel i SvD. Att vi skall äta mer fullkornsprodukter tycks han tolka han som att vi skall äta mer bröd, dvs äta fullkorn utöver det bröd vi redan äter.

Brödinstitutet är en branchorganisation för bagare och konditorer. Det står i en svårhittat bisats på hemsidan att det finansieras av dem. De har uppenbart ekonomiska intressen i att vi äter både kanelbullar och fullkornsbröd. Bland sådana, som inte utför egen forskning utan bara väljer bland andras, blir det lätt att urvalet blir ganska vinklat.

Att vi inte blir tjocka av någon enskild maträtt har Ingemar Gröön rätt i. Att minska eller ta bort en enda maträtt gynnar inte hälsan, det har han också rätt i. Men han menar ju bara de som tar bort kolhydrater. Brödinstitutets "provocerande" påstående att de flesta som bantar borde äta mer bröd blir ju rätt motsägelsefullt.

En kostextremist bråkar med andra kostextremister. Vi andra står bredvid och hejar. Medan vi äter vad vi vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar