Roger Lundgren har fel!

Jag har aldrig varit så nära att sätta kaffet i halsen som när jag läste SvDs frågor och svar om det kungliga barnet i dag. Den s.k. "hovexperten" Roger Lundgren påstår att barnet aldrig kommer att bli kung eller drottning om det är gravt utvecklingsstört eller har Downs Syndrom, och att det inte kommer att få titeln arvprins eller -prinsessa, utan bli en vanlig prins eller prinsessa, medan nästa person i tronföljden kommer att bli tronarvinge.

Först tänkte jag att det är ett vidrigt samhälle vi har, där synen på funktionshindrade är så usel att det är underförstått att de inte har arvsrätt. Att vi så självklart inte ens definierar dem som "barn" eller "människor" i grundlagarna. Men rätt snart började jag tvivla på om uppgiften verkligen stämde, och efter en genomläsning av grundlagarna så förstår jag att Roger Lundgren har förfärligt fel.

Det står ingenstans att någon har rätt att beröva ett nyfött barn arvsrätten av någon orsak alls. Enligt successionsordnigen är det enda som räknas "blodet", den evangeliska tron, godkända äktenskap och utlandsresor, och att han eller hon inte blir regent i ett annat land. Är dessa krav uppfyllda så kommer barnet att bli statschef, om han eller hon inte avsäger sig tronen själv.

Däremot finns det en möjlighet att avsätta någon som redan är statschef. I regeringsformens 5:e kapitel om statschefen står det att om statschefen är förhindrad att utföra sina uppgifter, så kommer nästa person i tronföljden att bli riksföreståndare och utföra dem i statschefens ställe. Först efter sex månader kan riksdagen fatta beslut om att statschefen skall anses ha avgått.

Det är bra om "hovexperter" har koll på grundlagarna. Ännu bättre om de har fattat vad som står där. Och bäst av allt vore om de inte lät sin sjukt fördomsfulla syn på funktionshindrade lysa igenom när de försöker sig på att göra "expertutlåtanden". Roger Lundgren kan inte föreställa sig en kung eller drottning med Downs syndrom, och därför tar han för givet att han eller hon inte har arvsrätt. Att journalister har fel är inget ovanligt och oftast bara mänskligt, men fel som kränker en folkgrupp är fruktansvärt illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar