Blod och vår

Nej, jag har inte drabbats av en vårdepression eller ett manodepressivt blandtillstånd. Jag bara tycker att våren är härlig samtidigt som våldet pågår oavbrutet i världen. Det är konflikter i Mellanöstern, Nordafrika, och för den delen andra delar av Afrika också. Sverige strider tillsammans med NATO i Libyen, vi som aldrig lägger oss i konflikter annat än som medlare annars, så det måste vara något väldigt speciellt detta. Folkmord hotar i Elfenbenskusten, hur många gånger vi än säger att det aldrig skall hända igen.

I fredags hade romerna sin nationaldag. Det är jättekul! Något att fira! Samtidigt kan jag inte vifta bort tanken på hur de har behandlats genom historien så fort jag hör talas om dem. Till exempel att deras porrajmos under 40-talet inte har erkänts förrän väldigt sent.

Folkmord är så mycket mer komplex rasism än det som utförs med själva folkmordet. Att vi erkände judarnas förintelse så mycket tidigare måste ha berott på att vi tycker att judarna är litet mer värda än romerna, och därför ännu mer avskyvärt att folkmörda.

Att vi förnekade folkmordet i Rwanda, som började för ganska exakt 17 år sedan, tills det var för sent måste ha berott på att vi inte förväntar oss lika mycket civiliserat beteende av ett negerfolk vid namn Hutu som vi förväntar oss av blonda och blåögda tyskar. Att hutentotsierna där nere i Afrika slår ihjäl varandra litet till mans är inget att riktigt bry sig om. Att folkmordet i Rwanda inte uppfattas som lika systematiskt som förintelsen beror förmodligen också på samma sak. Men kom igen! De slog ihjäl 10000 människor om dagen i 100 dagar. Ett stort antal Hutu letade upp varenda Tusti i sitt hus, en miljon människor, och mördade dem. Det gör man inte utan att planera allt in i minsta detalj.

De hade samma mål som Hitler: Att hinna mörda så många som möjligt innan världen reagerade. Men de körde med en annan taktik. Istället för att göra det dolt för att ingen skulle kunna se det, så körde de snabbt så att ingen skulle hinna hindra dem. Det kan man inte om man inte har full koll på systematiken. Uppenbarligen är även Hutu litet mer intelligenta än vad som var riktigt nyttigt för dem.

Det brukar sägas att det enda vi har lärt oss av historien är att vi inte har lärt oss något av historien. Det stämmer inte riktigt. Vi har lärt oss att folk behandlar andra som de har blivit behandlade själva. Ett uppenbart exempel är Israel, som ofta blir anklagade för att behandla Palestinierna som de har blivit behandlade, och fördömda för att de inte har lärt sig.

Nu är väl inte kriget i Gaza riktigt jämförbart med förintelsen, men principen att hat och våld föder hat och våld är densamma. Jag tänker på en tavla som fanns på dagis när jag var liten. Där stod bl.a. att ett barn som får stryk lär sig att slåss, men ett barn som blir omtyckt och älskat lär sig känna kärlek i världen. Ett barn som blir slaget lär sig att slåss. Ett folk som blir mördat lär sig att mörda. Det är tyvärr så vi människor fungerar.

Plocka litet tussilago nu och var snälla mot varandra, så skall ni se att ni blir bemötta med snällhet tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar