Mat och naturromantik

Två nya matrön den här veckan: Hög kolesterolhalt är ofarlig och tillsatta fibrer saknar hälsoeffekter. Nu har jag dålig koll på nutritionsvetenskapen, men två saker kan jag säga med säkerhet:

1) Ju mer maten processas, desto fler av de naturliga beståndsdelarna förstörs, och
2) man kan inte renframställa en nyttig ingrediens i en maträtt och utgå ifrån att den främjar hälsan ensam.

Det första konstaterandet innebär självklart att processande kan vara bra eller dåligt, beroende på vilka beståndsdelar som förstörs. Att förstöra cellväggarna i en potatis är naturligtvis bra, eftersom det är en förutsättning för att kunna äta potatisen, liksom många andra livsmedel som lättare tas upp i kroppen om man processar/värmer dem. Likaså smått giftiga och illasmakande ämnen, och bakterier som har vuxit till sig i maten, är ju rätt så bra att förstöra. Men innehåller maten sköra vitaminer, så är en kort uppvärmningstid bättre än en lång.

Det andra konstaterandet innebär att det visst ibland kan vara nyttigt att renframställa näringsämnen och använda som tillsatser, men det kan också vara farligt, och effekten kan ligga var som helst däremellan och dessutom variera beroende på det andra man äter samtidigt. Och man vet inte förrän man har provat. Tillsatta fibrer är rätt nytt, och forskningen har en viss eftersläpning, eftersom den skall vara rätt så säker innan den kan säga något. Och nu har man alltså tillräckligt mycket data för att gå ut med en första teori om att det är verkningslöst. Så då får vi tro på det så länge.

Och kolesterolet, då. Förr fick man ju alltid höra att man inte skulle äta så många ägg, för det var så mycket kolesterol i dem. Nu gäller inte det längre. Det är tydligen svårare än så att kontrollera kolesterolhalt och hjärt-kärlsjukdomar. Nuförtiden skall vi äta mer frukt och grönt, som innehåller antioxidanter som hjälper till att stabilisera LDL-partiklarna, så att de inte oxideras och släpper ut kolesterolet lika lätt. Och så mer omättat fett, som visst gör LDL-partiklarna större så att de blir mer svåroxiderade (det måste väl bero på yta/volymförhållandet), och HDL/LDL-förhållandet bättre.

Märk hur positivt det blev: Från "ät inte..." till "ät mer..."

Jag tror att det oftast är nyttigast att äta maten i så naturlig form som det är möjligt för optimal aptitlighet och hygien. Det är visserligen mer tro än vetenskap. Men eftersom allt jag har läst om antioxidanter pekar på att de är meningslösa eller till och med farliga att äta i renframställd form, men jättenyttiga om de äts i sin oprocessade form i mat, så får jag för mig att det även gäller för andra saker. Fibrer fick vi reda på nu att de bör finnas kvar på sina platser i cellstrukturerna för att ha effekt. Kolhydrater som har renframställts till vitt mjöl och socker är inte heller särskilt nyttigt.

Fettkapslar med speciella sammansättningar finns, men det vinner vi nog inte så mycket på jämfört med att äta fettrika växter, som avocado och nötter, eller oliv- och rapsolja, så länge den är kallpressad så att fetterna inte har förstörts av värmen. Fisk kan vi värma, och nötter kan vi rosta, eftersom de fetterna är skyddade av den omgivande fisk- och nötmatrisen.

Det här innebär ju inte att det alltid är onyttigt att äta piller. De som verkligen har hög kolesterolhalt verkar vinna på medicinerna. Mineraler som järn och kalcium lär visst vara bra om man nu tvunget vill äta vitamintabletter om man är fullt frisk. I måttliga mängder förstås. Men jag gör det inte.

Fast allra bäst är nog att bara äta utan att bry sig så mycket. Bara man äter gott, för god mat som oxfilé med rostade rotfrukter, räkor med hemgjord majonnäs, och tropisk fruktsallad är mycket nyttigare än snabbmat som bara proppar igen magen. I slutänden tror jag att det lönar sig levnadsmässigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar