En kunglig purpur av vårt bästa blod

Fjärde versen på Kungssången:

Och tag vår sista fana du
och dristeliga för ännu
i döden dina män
ditt trogna folk med hjältemod
skall sömma av sitt bästa blod
en kunglig purpur varm och god
och svepa dig i den
Nå, skrattar du eller känner du hur ditt hjärta börjar klappa hårdare för Sverige? Finns det något försvar för den sistnämnda gruppen? Jag trodde att folk i allmänhet sjöng versen av ironiska skäl, precis som de sjunger skatteversen i Internationalen för att förlöjliga sossarna. Men visste du att det finns folk som inte sjunger någon vers av Kungssången för att förlöjliga kungen och monarkin? Och att det finns tendenser till att vilja försvara även ovanstående vers?

Titta vilka fina försvarstal de anför:

"Vi sjunger den inte längre." Nej, rojalisterna plockar russinen ur kakan på sina sånger precis som sossarna gör med Internationalen. Kungssången är visserligen skriven för länge sen, till en annan kung, men jag tolkar den som mer riktad till kungen som institution än till Oscar I som person. Och den institutionen finns kvar.

"Det betyder att kungen går i fronten och dör först" Och för "sina" män i döden. Vilket hjältemod! Kollektivt självmord.

"Det betyder att dö för sitt land!" Och för "sin" kung och "sitt" samhällssystem. Visst har vi ett bra land nuförtiden som det kanske kan vara värt att dö för, men då skulle det vara för att försvara demokratiska värderingar och inte landet som sådant av nationalistiska skäl. Det är därför versen inte passar i Kungssången. Möjligen skulle den passa i en hyllningssång till demokratin. Och tänk på Gedächtniskirche i Berlin, där de på en sorgsen skylt lovar att aldrig mer försöka lösa konflikter med krig. Det säger en del.

Jag säger bara, nu när konungens födelsedag har övergått i arbetarnas forna befrielsedag:

Till krigets slaktande vi dragits
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits
Nu vill vi säkra evig fred
Om de oss driver dessa kannibaler
mot våra bröder än en gång
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar