Kryptosubmarinologi

Kryptozoologi heter ju den pseudovetenskap som handlar om sjöodjur och kvarlevande dinosaurier och andra djur som "vetenskapen inte har kunnat bevisa". Här är deras snygga hemsida, med alla de fina gamla argumenten om fördomsfulla forskare som sätter sig över alla och som motarbetar den lilla människan, utom Einstein förstås, som påstås ha stått på deras sida.

Nåväl, något liknande har väl hänt med ubåtar i Stockholms skärgård. Eftersom de inte är djur och de inte kan behandlas under rubriken kryptozoologi, föreslår jag namnet kryptosubmarinologi för undersökningar om deras existens.

Det är ju minst sagt väldigt likt. Folks förväntningar styr vad de upplever sig se, och det gäller lika för alla fenomen. Om någon slänger en stock i Erken skulle folk se en stock. Men om någon slänger den i Loch Ness så ser folk ett sjöodjur. Likaså om någon slänger ett avloppsrör i Baggensfjärden ser folk en ubåt, men gör någon samma sak i Fyrisån skulle folk se en vilsekommen forsrännare, eller en dumpad cykel.

Att segla uppför Fyrisån i Undervattensbåt, säg vore inte det nåt för en ryss?

Stackars försvaret, som måste slösa sina sista skälvande resurser på sånt här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar