UDO spanar in ett korrupt Sverige

Tänk att jag för en gångs skull håller med Kungen! Jag delar hans totala ointresse för deckare.

Men bland de få jag har läst har det inte funnits någon så kuslig beskrivning av ett totalt korrupt samhälle, där konspirationerna har tagit makten fullt ut på alla samhällsnivåer, sådär så att ingen kan lita på någon, som i Stieg Larssons serie. Sjöwall-Wahlöö och Henning Mankell beskriver missförhållanden, men inte ett så fullständigt urspårat samhälle som Stieg Larsson.

Visst är det väl litet synd att det är just Stieg Larsson och inte något svenskare som har slagit utomlands. Men det är klart, folk vill väl ha överdrifter och vild fantasi, hopplöst korrumperande och konspirerande av gigantiska mått, snarare än mesiga svenska små orättvisor som inte är i närheten av att röra upp folk som bor i mer rättshavererade länder. Det är alltså på grund av att de inte förmedlar en rättvis bild av Sverige som de är poppis utomlands.

Fast nu har vi fått problem med UDOn i Stockholms skärgård igen. Efter att ha varit borta i nästan 30 år dyker ett Unidentified Diving Object upp, eller snarare ner, i en svensk fjärd. Och precis som att UFO alltid kommer att definieras som "flygande tefat från yttre rymden" kommer UDO alltid att definieras som "rysk ubåt", så vad ordet "Unidentified" gör i begreppet fattar jag inte. Det borde vara "Identified" istället": IFO, IDO, eftersom vi nu vet vad det är.

Fräckt är det att kränka ett land med så hög moral som vi! Vi skulle aldrig avrätta en terrorist planerat och kallblodigt, utan rättegång. Hos oss räknas även terrorister som människor, och skall respekteras därefter och dömas i en riktig domstol efter en ordentlig utredning med utbildade jurister. Som jag sa häromdagen: Det är dyrt med demokrati. Och omständligt. Det är det även med mänskliga rättigheter. Det är enklare att kunna tumma litet på det ibland.

Men vi har så hög moral att t o m en risk spiller över till något riskfritt, så det kommer att gälla även det. T.ex det här med att vara gravid och dricka vin. Det är ingen bra idé. Men varför skall man stanna där, när man kan fördöma även andra som dricker, bara för sakens skull? Att det här väcker sån debatt visar väl mest att vi inte har så mycket annat att bekymra oss om.

Är det trots allt ryssarna som spionerar runt våra kuster, så är det troligast att de kommer hit för att spana in vår goda moral och vår insiktsfulle kung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar