Love, peas and underständing



Jag vill ändra åsikt! Titta, vad mysigt de har på den gröna ängen med sina små röda solar på gul botten!

Men jag kan inte. När jag bytte åsikt första gången, i slutet av 1990-talet, så var det för att klimatfrågan hade fått större plats i debatten. Visst är det ett hållbart argument att dyrare el ger mindre förbrukning, men det gäller också för dem som installerar förnybar el själva. Har man billig el från egna solceller eller vindkraftverk, så tenderar man att förbruka mer.

Det enda som skulle kunna vara en fördel om elen blir dyrare är ändå att fler installerar solceller och bergvärme och köper in sig i vindkraftverk. Men frågan är om det löser så många problem som det skulle kunna göra i en bättre värld, eftersom all reglerkraft försvinner i och med att det tydligen är väldigt poppis att pumpa ut billig vattenkraft och tömma dammarna när elpriserna är höga. Sen när elen skulle ha blivit billig, så har Vattenfall och deras få kompisar bara dyr tysk brunkol kvar, allt enligt oligopolmarknadens egna regler. Och har folk vant sig vid att slösa egenproducerad solel, så kommer de att köpa kolel därefter om de behöver.

Sverige har ju en tradition av billig el, och är också bland de största elförbrukarna i Europa. Det brukar sägas till stor del bero på styggelsen att använda direktverkande el till att värma upp våra hus. Men frågan är då hur folk i andra länder värmer upp sina hus. Det verkar inte så lätt att få reda på, men att vi i Sverige är miljöbovar när det gäller att värma upp hus visade sig i alla fall vara fel.

Först och främst så använder inte alla i Sverige direktverkande el. En stor del av elvärmen är värmepumpar, och vi ligger i topp i Europa när det gäller geotermisk värme. Dessutom är vi väldigt bra på att använda fjärrvärme, med nästan bara biomassa i fjärrvärmeverken. Biomassa kan ju vara bra eller dåligt beroende på varifrån de kommer, men sopor är i alla fall bättre än olja, och vi har definitivt mer sopor än olja. Det är bara solvärme vi inte är så bra på, men det är inga andra länder heller, förutom Grekland, Cypern och Malta, av förmodligen rätt så uppenbara anledningar.

Två länder som brukar nämnas som sparsamma när det gäller energi är Tyskland och Danmark. Och det stämmer att de använder mindre energi än vi per person. Men inte när det gäller hushållsenergi. De spenderar precis lika mycket som vi på hushållsel och uppvärmning, och då är Sverige ändå kallast. Och har störst hus.

Vi använder mer energi på transport, men det är väl inte så förvånande heller. Och trots alla bilar med fossila drivmedel, så släpper vi ut jämförelsevis väldigt litet koldioxid per person. Mest energi använder vi på industrin. Och det beror ju på att vi till en så stor del är råvaruförädlare. Vi har skogsbruk och gruvdrift, och sånt slukar mycket mer energi än att tillverka färdiga produkter av de råvarorna som de har importerat av oss.

Vi kan absolut bli bättre på att hushålla med energi, men jämförelsen mellan våra eluppvärmda hus och tyska lågenergihus stämde visst inte. Visst kan industrin spara energi, men det går inte heller att jämföra olika sorters industri med varandra. I Sundsvall lär det finnas två fabriker som konsumerar varsin procent av den svenska elproduktionen: Aluminiumverket och Ortvikens pappersbruk. Skall jag som deltidssundsvallsbo betraktas som miljöbov?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar