Miljövänliga Tyskland

I går skrev jag om några tabeller, som jag hade hittat, om energianvändning och koldioxidutsläpp i olika Europeiska länder. Det är visserligen 4 år gamla tabeller, och det finns ju en viss chans att det har gjort ett jättehopp på den tiden, trots att inget riktigt dramatiskt har hänt på så kort tid innan dess. Självklart bryr sig Tyskland om miljön, det finns det ingen som inte gör. Men vissa eftergifter för sin önskan att leva i ett modernt högteknologiskt samhälle gör de, precis som vi andra.

Tyskland sänkte sina växthusgasutsläpp från 15,6 till 12,6 ton koldioxidekvivalenter per capita mellan 1990 och 2000, men sen har det stått rätt så still, och 2007 låg det på 12,1 ton. Sverige har legat rätt så stilla hela tiden, med 8,8, 8,4 respektive 8,2 ton per capita dessa år.

Greenpeace kan tyska, meddelar de stolta i tidningen i dag. Till skillnad från oss vanliga dödliga har de alltså lyckats läsa vad tyskarna egentligen kommer att göra när de lägger ned kärnkraften. De kommer att sänka sina växthusgasutsläpp med 40% till 2020, medan Sverige bara kommer att sänka sina med 27%. Så bra då, då kommer Tyskland ligga på 7 ton koldioxidekvivalenter per capita då, och Sverige på 5,2.

En stilla undran: Om de behåller kärnkraften, bara ett litet tag till, skulle de kunna komma ner i Sveriges siffror då?

De skall inte heller börja importera el från andra länder, och inte öka kolanvändningen, utan de kommer att fördubbla den förnybara energin från 15% till 30% av elproduktionen. Ja, det är bra! Politiker brukar hålla vad de lovar. Eller nåt.

Deras mål är förvisso betydligt mer ambitiöst än Sverige. Det kan bli litet svårt för oss att fördubbla den förnybara energin från 52% av elproduktionen till 104% av elproduktionen. Norge lyckas visserligen ha 106%, så jag antar att det går om man exporterar litet. Fast det beror ju på om man räknar vattenkraft som förnybar. Fördelen med vattenkraft är dock att den går att lagra och inte är så väderberoende som sol och vind.

Nu kan man ju anmärka på att Sverige borde öka sin förnybara energi med lika många procentenheter som Tyskland, dvs, till 67%. Ja, det tycker jag faktiskt att vi skall. Och det går nog, med ekonomiska påtryckningsmedel och lagar. Men resten då? Inte kol i alla fall. Energibesparing? Men i så fall undrar jag hur det skall gå om bilarna skall börja gå på el. Jag tycker att det verkar finnas så litet svar.

En till sak som är märklig är att kärnkraftsmotståndarna ständigt bråkar om hur gammalmodig kärnkraftstekniken är. Det säger de aldrig om vindkraft. Var är konsekvensen? Dessutom, är gammalt=dåligt helt plötsligt?

Vi skall lämna tunnelseendet i energidebatten. Ja, det tycker jag också. Men vad är egentligen det tunnelseende vi skall lämna? Är det "Läggnerkärnkraftenläggnerkärnkraftenläggnerkärnkraftenläggnerkärnkraften" eller "Satsa pengar på att uppmuntra människor att installera sol- och vindel, och satsa mycket pengar på forskning om lagring av solenergi. I takt med att miljövänlig baskraft blir tillgänglig, kan vi planera att lägga ner kärnkraftverken, ett i taget."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar