Att slå en människa

Det finns många saker som förbryllar mig. En sak är att sedan länge, betydligt längre än 1979, har misshandel varit förbjudet, även så ringa misshandel som en örfil. Men ändå blev det förbjudet först 1979.

En annan är att det existerar så många förespråkare för barnaga att det över huvud taget kan debatteras i TV. (22 minuter in i programmet.)

Det är en stundom rörig och skrikig debatt. Fast jag förstår det. Misshandel är upprörande. Och förvånande är det att det finns folk som helt godtyckligt kallar en sorts misshandel för "lätt aga" och tror att det går att definiera skilt från misshandel. Men medan gränsen för vad som är misshandel och vad som inte är det är är enkel och lättdefinierad, så är alla gränser inom det breda misshandelsspektrumet, från en dask i baken till att slå någon sönder och samman, flytande. Det är att krångla till det rejält för sig juridiskt att tillåta "lätt aga".

Inte heller går det att definiera "nödsituation" på ett sätt så att begreppet kan legitimera misshandel. I en verklig nödsituation, som om barnen håller på att springa ut i gatan, så hjälper det inte att ge dem en dask i baken, utan då handlar det om att rädda dem, genom att stoppa, ta tag och hålla. En sån handling skulle vara hur enkel som helst att skilja från misshandel när det gäller vuxna, så det borde inte vara någon svårighet när det gäller barn heller.

Att folk debatterar för aga genom att säga "man måste få ta i barnet" visar därför hur desperata de är. Här råder det både brist på förmåga att hitta konstruktiva lösningar i vardagen och brist på bra argument som kan dölja den bristen. De behöver hjälp, inte tillåtelse att slåss.

Tänk att jag ens behöver sitta och skriva ett sådant här inlägg mot aga! Det borde vara en självklarhet att man inte slår den man älskar. Det handlar inte om en "kulturkrock", utan om att enskilda individer, som det finns fler eller färre av på olika ställen på jorden, inte inser det förkastliga i att ha undantagsregler för barns mänskliga rättigheter att slippa kroppslig bestraffning. Allt fler länder inför förbud (och jämställer därmed barn med människor). Italien är nästa land på tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar