Lägg ner elen!

Nu när vi säger adjö till glödlampan, varför inte passa på att säga adjö till all el över huvud taget? Det blir ju bara bråk om hur den skall produceras. Folk skall ha el, men de skall inte ha vare sig kärnkraft, kolkraft, vattenkraft eller vindkraft. Så varifrån skall vi ta elen? Solkraft har jag inte sett några protester mot än, men det kommer förmodligen så fort det blir tillräckligt stort för att ge ett signifikant bidrag till elproduktionen, om jag känner mänskligheten rätt.

Att vindkraftverk är fula är en smaksak. Till skillnad från vattenkraftdammar så är vindkraftverk lätta att plocka ner och flytta, så det är inte frågan om någon irreversibel naturpåverkan. Jag tycker de är rätt vackra där de står och snurrar på gulnande åkrar, men smaken är som baken. Dessutom är det rätt vackert med julgransbelysning i vinternatten också. Om det nu finns el till det.

Att neodym är sällsynt och brytningen miljöförstörande är naturligtvis en nackdel. Men den första åtgärden innan det vanliga "lägg ner skiten"-energikälleargumentet borde vara att sätta press på neodymgruvfogdarna att satsa på miljön och säkerheten. Dessutom går brutet neodym att återvinna, det gör varken uran eller kol.

När vi kommer till att produktionen ger koldioxidutsläpp börjar vi närma oss desperationen. Visst det är en nackdel att alla slags byggen ger koldioxidutsläpp, så skall vi sluta bygga något över huvud taget då? Inga bostäder? Inga vattenkraftdammar? Inga kärnkraftsreaktorer?

Buller kan säkert vara en nackdel om vindsnurran sätts upp nära bebyggelse. Men å andra sidan bor folk nära motorvägar och annat störande, så vindkraftverk har inte monopol på buller precis. Sen undrar jag varför bullerargumentet används om all vindkraft, trots att en del skall placeras ute till havs eller på andra ställen långt ifrån bebyggelse. När det gäller vindkraftverk på behörigt avstånd från bebyggelse, avfärdar jag härmed argumentet som psykiskt. Folk är emot vindkraft, därför retar de sig på ljudet.

Och så fåglarna. Jämfört med hur många som dödas av fordon, byggnader, kraftledningar och katter, så blir det här också ett slag i luften. Vindkraftverk är de enda byggnader vars placering planeras så att det skall skada fågellivet så litet som möjligt. I konsekvensens namn borde vi börja bråka om fåglar nästa gång ett hus eller en väg skall byggas också.

Slutsats: Ja, klart som tusan att det finns nackdelar! Men det bör ju hela tiden vägas mot fördelen att ha el. Vindkraft kan aldrig täcka hela energibehovet, men det kan ge ett litet tillskott. Ett vindkraftverk i din närhet kan ge just dig det moderna liv du vill ha! Men då får du tyvärr ta bullret och utsikten. Eller föredrar du någon annan energikälla? Utsläppen från t.ex. kolkraft varken syns eller hörs, de bara förändrar livsvillkoren för de flesta arter på jorden. Vill vi ha el måste den komma från något, det är bara att välja.

Den energikälla som är utan nackdelar kastar första stenen.

4 kommentarer:

  1. Jodå, det går att vara mer positiv till vindsnurror än andra alternativ. Där håller jag med dig. Men för oss norrlänningar som fått nästan alla vackra forsar förstörda i våra älvar, kan inte sstilla se på att nu även skogen ska industraliseras och exploateras. Det är vår natur som skövlas!

    Dessutom, och det är inte minst oviktigt, så har vi i Norrland inte fått en enda penny av all den elkraft som våra älvar producerar. Tvärtom! All energi som produceras går till södra Sverige och till Tyskland.

    Precis likadant kommer det att bli med vindparker i våra skogar! Naturvärden förstörs och skövlas, men "vi" som levererar elen får ingenting för det. Snarare tvärtom. Elpriserna kommer att höjas ännu mera, ingen lokal arbetskraft kommer att behövas - elbolagen har egen kompetens för detta. Jakten förstörs och inskränks på bolagens markområden.

    Ockupation kallar jag det! Vi norrlänningar känner oss överkörda.

    SvaraRadera
  2. Men det produceras el i söder också. Det finns inga orörda älvar alls söder om Vindelälven. I Uppland har vi ju både Forsmarks kärnkraftverk och Älvkarleby vattenkraftverk, och en massa vindsnurror på slätten, så vi är nog mer än självförsörjande på el här. Så har ni ju faktiskt el i Norrland också, så att säga att ni inte får del av det som produceras där stämmer väl inte riktigt?

    Om norrlänningar känner sig överkörda borde väl upplänningar också göra det när det nu planeras jättestora vindkraftparker precis utanför Uppsala, och effekthöjning i Forsmark, vilket innebär en minskning av säkerhetsmarginalerna?

    Men det största problemet är ändå gifterna från andra länders kolkraftverk, som blåser hit trots att vi inte får ett dugg del av den elen de producerar. Där sitter alla boende i Sverige i samma båt. Vi kan satsa på att exportera el för att slippa utsläppen, eller inte, men gör vi det måste vi ju någonstans producera mer el än vad vi behöver själva.

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa dina kommentarer Amelie. Du verkar ha en pragmatisk syn på tillvaron som många behöver ta till sig, så fortsätt skriv!
    Att ha naturresurser i ett område, läs vindkraft, är ju en möjlighet och en förmån, inte ett problem. I bygder som är aktuella för vindkraftutbyggnad ska lokalbefolkningen snarast gå samman och bilda föreningar som ska vara med i planeringen från början, lägga sig i placeringar, vägdragningar, hitta synergieffekter och framförallt se till att bli delägare i vindkraftanläggningarna. Det kostar, men är man många så... I de fall där folk i bygden gått samman för att starta vindbruk tillsammans klagas aldrig över buller från vindkraftverk. Man blir orolig när det är tyst för då uteblir betalningen för elen.
    Ollebacken och Offerdal i Jämtland är exempel på sådant vindbruk.

    SvaraRadera
  4. Trevlig att bli kallad pragmatiker! Jag trodde att jag var en hopplös idealist som envisas med att åka kollektivt till de mest avlägsna avkrokarna för att jag inte gillar bilar, och skrapar resterna från mina barns tallrikar och har som lunchlåda för att jag vägrar att slänga ätbar mat.

    Idén med småskalig, lokalproducerad el gillar jag. Det borde finnas mer sådant som komplement till oligopoljättarna (som idealt borde återförstatligas!). Undrar om det är realistiskt med fler små bydammar med minivattenkraftverk som försörjer några hushåll? Det finns ju redan gods med privata vattenkraftverk, så det låter ju inte helt orimligt.

    SvaraRadera